dimarts, 15 de gener del 2013

ELS TRES TOMBS


El 17 de gener és el dia de Sant Antoni Abat, patró de la meva ciutat, Vilanova i la Geltrú, i en el seu honor se celebren els Tres Tombs.
[cast.] El 17 de enero es el día de San Antonio Abad, patrón de mi Ciudad, Vilanova i la Geltrú, y en su honor se celebran los Tres Tombs.


Sant Antoni va ser un monjo que, segons la llegenda, era molt amic dels animals i que els guaria quan en veia un de ferit. Per això és considerat el patró dels animals domèstics  i també dels traginers. I cada 17 de gener se celebren els Tres Tombs on els cavalls i els carros de tota mena fan això, fer tres voltes a un circuit urbà, i cavalleries i carruatges reben la benedicció.
[cast.] Sant Antonio fue un monje que, según la leyenda, era muy amigo de los animales i que los curaba cuando veía uno herido. Por eso se le considera el patrón de los animales domésticos y también de los arrieros. Y cada 17 de enero se celebran los Tres Tombs, donde los caballos y los carros de cualquier tipo hacen eso, dar tres vueltas a un circuito urbano, y caballerías y carruajes reciben la bendición.


Ja fa uns anys els tombs es feien a la Rambla Principal, però degut al gran nombre de participants es va haver d’ampliar el recorregut i ara rodeja una gran àrea al centre de la vila.
[cast.] Ya hace años que las vueltas de daban en la Rambla Principal, pero debido al gran número de participantes se tuvo que ampliar el recorrido, rodeando ahora una gran área del centro de la ciudad. 


Recordo que quan era petita va haver un any que el vaig gaudir especialment perquè el banderer era el germà de la meva veïna i aleshores tots els participants van venir davant de casa meva i van esmorzar a la terrassa de la meva veïna. Vaig tenir l’espectacle en primera fila!!!
[cast.] Recuerdo que cuando era pequeña hubo un año en el que disfruté especialmente porque el portador de la bandera era el hermano de mi vecina, y entonces todos los participantes vinieron delante de mi casa y desayunaron en la terraza de mi vecina. ¡Tuve el espectáculo en primera fila! 


Els nens, evidentment, gaudeixen molt d’aquest dia. A més a més de veure tants cavalls i carruatges, mengen tortell i exhibeixen les manualitats que han fet a l’escola. La manualitat clàssica de tots els anys és un cap de cavall de cartolina enganxat a un pal per poder-hi pujar, com aquelles joguines antigues.
[cast.] Los niños, evidentemente,  disfrutan mucho de este día. Además de ver tantos caballos y carros, comen “tortell” y exhiben las manualidades que han hecho en la escuela. La más clásica todos los años es una cabeza de caballo de cartulina enganchada a un palo para poder subirse, como aquellos juguetes de antaño.


I això és el que he fet amb les meves galetes. Que tingueu un bon Sant Antoni!!!
[cast.] Y eso es lo que he hecho con mis galletas. ¡Feliz San Antón!

2 comentaris:

Gràcies per visitar-me i comentar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...